25. Partisanhula ved Øretoppen

Kart over alternativ løype/rundtur.
Harald, Audun og Anne Mette Sunde samt Solveig Langeland som fant hula i 2005, foto Merete Pettersen.
En sovjetisk håndgranat som ble funnet der i 2005.
Minnesmerket utenfor hula slik det ser ut nå. På bildet er Oddvar Mortensen, Morten Ruud og Arne Egil Tønset
Foto: Siv Wollmann
50
Besøk
7,7
km en vei
381
moh.
467
høydemeter
Krevende
Adkomst

 På Hesseng ta av på E105 i den "blå" rundkjøringa. Kjør over Bøkfjord bru, og ta av til venstre på FV8810, og kjør til Jakobsnes. Ta av opp til høyre på Jakobsnes mot Ropelv. Parker til venstre, der skiltet til Øretoppen står. Stien starter på andre siden av veien av parkeringen. Om det er fullt på denne parkeringen, så er det en stor parkering på begge sider av veien, noen 100 meter tilbake (som du altså allerede har passet). 

Turbeskrivelse

Følg gjerne sporloggen på kartet.

Hula ligger ca 1,5 km nordøst for Øretoppen, og er lett å gå til når man først har besteget Øretoppen. Røde T-er viser vei helt fra stiens start ved Lille Ropelv og fram til hula. 

En variant av turen er å gå en rundtur der T-stien følges den ene veien, mens den andre veien følger Øretoppvannets sørlige bredd, se det kartet som ligger med som et bilde (bla i bildene her på turen). Man kan velge å starte ut sør for Øretoppevann og så følge det brede dalføret opp mot hula, men må da vite at det ikke er sti eller merking fra Øretoppvann. Hvis man ikke er godt kjent i området kan det da være lettere å følge T-stien til hula først, og så gå etter kartet sør for Øretoppvannet på veien hjem. Det brede dalføret som går mot sørvest og ender ved Øretoppvannets nordøstlige ende er lett å finne og følge. 

Partisanhula ble brukt av de tre partisanene Gunnar Halvari (Kiberg), Andrej Kåsereff (Grense Jakobselv) og Modolf Hansen (Kirkenes) under slutten av andre verdenskrig. De tre hadde sagt seg villige til å gjøre etterretningsarbeid for Sovjetunionens Nordflåte og var sendt ut i begynnelsen av september 1944. De ble satt i land ved Storbukta på sørsida av Holmengråfjorden og gikk så opp på fjellet der de fant hula.De tre bodde i hula og gikk daglig til Øretoppen der de gjorde sione observasjoner om tyske troppeforflytninger som de daglige meldte om til basen i Murmansk. De tre bodde i hula fram til Sør-Varanger var befridd (25. oktober), de kunne da gå ned til Ropelv der de sluttet seg til en sovjetisk tropp som hadde gått i land ved Holmengrå. 

Etter krigen bestemte de tre seg for ikke å fortelle om det de hadde vært med på. Andrej Kåsereff døde i Hammerfest i 1975, mens Modolf Hansen døde i Kirkenes i 2003. Det siste gjenlevende – Gunnar Halvari – fortalte sin historie til Morten Jentoft i 2004. Som følge av den informasjonen ble hula gjenoppdaget i 2005, les hele historien i heftet «Partisanene på Øretoppen». Vil du lese mer om partisanhistorien kan vi foreslå «I partisanenes fotspor», begge utgivelsene skrevet av Harald G. Sunde. 

Hula ligger bakom klipperaset og man må krype ned i den. Den fyker til med snø om vinteren og er tilgjengelig i perioden juli-september. Ta med lykt ettersom det er mørkt i hula. Utenfor hula er det satt opp informasjonstavle, skilt og bok å skrive seg inn i.

Kontaktperson
Harald G. Sunde
90831337

Egnet som sykkeltur?
Nei

Er turen skiltet?
Ja

Er turen merket?
Ja

Bestill Perletur-krus og skål i nettbutikken

Løype på kart

Last ned GPS-fil

Flest besøk 2024

Navn Besøk
Vidar Aaker 18
Kristin Agersen 2
Eli Dæhlin 1
Marita Pettersen 1
Janne Wik 1
Anja Greiner 1
Andras Keseru 1
Liv Degerstrøm Koi 1
Trine Håkonsen 1
Emma Johnsen 1

Besøkslogg

Dato Antall besøk
20. okt 4
19. okt 1
16. okt 1
12. okt 1
03. okt 1
27. sep 1
11. sep 1
08. sep 1
06. sep 1
29. aug 1